Mezoterapi Nedir?

1950’li yıllarda ortaya çıkan ve günümüze kadar gelen, cildin yenilenmesi için kullanılan uygulama mezoterapi nedir konusunda bize bilgi vermektedir. Çeşitli vitamin, mineral, aminoasit ve enzimlerin kullanılarak uygulanan tedavi, cildin yenilenmesi için en ideal uygulamalardandır.

Dünya üzerinde genellikle; cilt yenileme, anti-aging, bölgesel zayıflama, leke ve çatlak tedavisinde, saç tedavisinde, akut ve kronik spor yaralanmalarında, deri hastalıklarında ve selülit tedavisinde kullanılmaktadır.

Mezoterapinin Uygulandığı Cilt Sorunları

Mezoterapi, sadece estetik görünümün düzelmesine yardımcı olmamaktadır. Sağlık açısından da oldukça önemli faydaları bulunmaktadır.

  • Mezoterapi ile eklem ağrılarının tedavisi mümkündür.
  • Çok ileri seviyede olmayan boyun ve bel fıtığı hastalıklarında uygulanabilmektedir.
  • Migren ve adet ağrılarının azaltılmasında etkilidir.
  • Spor aktiviteleri sırasında gerçekleşen yaraların giderilmesinde etkilidir.
  • Selülit görünümünün ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Varis tedavisinde tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
  • Çağımızın önemli hastalıklarından biri olan Obezite hastalığında tedavi olarak kullanılabilir.
  • Bölgesel yağlardan kurtulmak için ideal bir tedavidir.
  • Saç dökülme sorunu yaşayanlar da bu tedaviyi tercih edebilirler.
  • Cilt lekelerinin giderilmesini sağlar.
  • Çil görünümünden hoşnut olmayanlar, mezoterapi ile çil görünümünü ortadan kaldırabilirler.
  • Farklı sebeplerden oluşan yara izlerinin giderilmesinde etkilidir.
  • Cilt çatlaklarının tedavisinde etkilidir.
  • Yaşlanma sonucu oluşan kırışıklıkların giderilmesinde etkilidir.

Mezoterapi Tedavisi Görmeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Beslenme, cilt problemlerinin tedavilerinde en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Yediklerimiz, cildimiz üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Mezoterapi tedavisi görecek olanlar, beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Tedavinin öncesinde, yüksek protein içeren gıda çeşitlerinden uzak durulması gerekmektedir. Kahve tutkunları da, tedavi öncesi ve sonrasında, kafein konusunda fedakarlık yapmalıdır. Sadece kahve değil, kafein içeren tüm katı gıda ve içeceklerin tüketilmemesi gerekir.

Eğer tedavi görüleceği sırada ya da kısa süre öncesinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanıldıysa, tedavi tarihinin ertelenmesi önerilir. Bu hastalıklar için kullanılan ilaçların da, tedavi öncesinde tüketilmemesi gerekmektedir. Tamamen iyileşen ve ilaç tüketimini sonlandıranlar, mezoterapi tedavisine başvurabilirler.

Tedaviden sonraki süreç ise oldukça zahmetsiz olacaktır ancak dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunmaktadır. Tedavi tamamlandıktan sonraki 24 saat içerisinde sıcak duş alınmaması gerekmektedir. Mümkünse su ile temasın hiç gerçekleşmemesi, daha garantili bir yöntem olacaktır.

Mezoterapi Tedavisi Ne Kadar Kısa Sürede Etki Ediyor?

Mezoterapi tedavisinin sonuçlarını gözlemlemek için biraz sabırlı olmak gerekebilir. Tedavinin uygulandığı bölge, etki süresinde farklılıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Mezoterapi tedavisi ile göz altı torbalarına uygulama yaptıranlar etkileri ilk seansın sonrasında gözlemleyebilirken; bölgesel yağlardan kurtulmak için bu tedaviyi tercih edenler 2 ya da 3 seans beklemek zorunda kalabilir.

Mezoterapi Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Mezoterapi tedavisinden önce, tedaviye engel teşkil etmeyecek herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı kontrol edilir. Sağlıklı bulunduğu takdirde, 16 ile 75 yaş arasındaki herkes mezoterapi tedavisi görebilir. Hamile kadınlar, emziren anneler, deride aktif enfeksiyona sahip kişiler ve tedavide kullanılan maddelerden herhangi birine alerjisi olan kişilere tedavi uygulanmamaktadır.

Mezoterapi tedavisi, tüm cilt sorunları için tek ve kesin bir çözüm değildir. Sorunların aşırı boyutta olduğu durumlarda, tedavi yetersiz kalabilmektedir. Bu gibi durumlara sahip kişilerde farklı tedavilerin uygulanması daha doğru olacaktır. Doktorunuz ile konuşarak, mezoterapi uygulamasının sizin için yeterli bir tedavi olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Mezoterapi tedavisi, çok fazla acı hissettirmeyen bir işlemdir. Tedavide kullanılan iğnelerin çapları, bir saç teli kadar incedir. Acı konusunda hassas kişilere, tedavi sürecini daha rahat atlatmaları için, tedaviden 45 dakika önce lokal anestezik kremler uygulanarak bölgenin acıya daha az duyarlı olması sağlanmaktadır.

Mezoterapi tedavisinin büyük bir yan etkisi bulunmamaktadır. Tedavinin yapılacağı merkezin ve uzmanların, bu konuda sertifikalı ve eğitimli kişiler olduğuna dikkat edilmesi, kritik bir noktadır. Yan etkileri en aza indirmek için seanslar arasındaki sürenin bir haftadan kısa olmamasına dikkat edilebilir. Tedavide uygulanan maddenin dozajı de, bir seans için, 10 cc’den fazla olmamalıdır. Cilt tipinize ve probleminize göre, uygun dozaj uzmanlar tarafından belirlenecektir.

Mezoterapi Nasıl Uygulanır?

Cildi yenilemek için sıklıkla tercih edilen mezoterapi, hem iğneli hem de iğnesiz olarak gerçekleştirilebilmektedir. 1952 yılından beri kullanılan, tıbbi bir işlemdir. Doktor Michel Pistor tarafından geliştirilmiştir. Vücudunuzda şikayetçi olduğunuz ve görünümünü ortadan kaldırmak istediğiniz yara ve yara izlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Mezoterapi uygulamasında küçük iğneler kullanılmaktadır. Acı hissine dayanamayanlar için lokal anestezi de uygulanmaktadır. Cilt problemlerine kısa sürede çözüm sağlayabilen bir tedavi şeklidir.

Mezoterapi konusunda hangi problemli bölge için kullanılacağı önem kazanmaktadır. Çünkü kullanılan amacına göre kullanılacak maddelerin dozajı ve içerikleri değişmektedir. Cildini yenilemek, saç dökülmesi sorununa çare bulmak, bölgesel zayıflama ya da leke ve çatlak tedavisi için İstanbul mezoterapi tercihini yapabilirsiniz.

Mezoterapi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Mezoterapi tedavisi, sorunlu bölgelere çeşitli solüsyonların enjekte edilmesi ile yapılmaktadır. Bu solüsyonların içeriğinde vitamin, mineral, aminoasit, enzim ve çeşitli ilaçlar bulunabilmektedir. Tedavide kullanılan ilaçlar, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmış ilaçlardır. Çoğu ürün, eczanelerde satılmaktadır. Bitkisel içerikli ürünlerin de içerikte yer alması ile reaksiyon riski oldukça azdır. Hastalar için hazırlanan solüsyonlar birbirinden farklı olabilir. Bu durumda, uzman kişinin, doğru ve birbiri ile uyumlu ürünleri kullanması gerekmektedir. En çok kullanılan maddeler cilde dolgunluk veren ve nem oranını dengeleyen hiyaluronik asit, A,D,C, B, E gibi antioksidan vitaminler, selenyum, ginko biloba, cildin sıkılaşmasında etkili olan DMHA maddesi B5 vitamini, bakır ve çinkodur. Bu ürünler sıvı, krem ya da jel şeklinde kokteyl olarak kullanılabilir.

Mezoterapi uygulaması yapılmadan önce, uzman konusunda ciddi bir araştırma yapılmalıdır. Yaşanılan şehirde ya da yakın şehirlerde, bu konuda uzman kişiler belirlenmeli ve görüşmeler gerçekleştirilmelidir. Kulaktan duyma bilgilerle hareket edilmemelidir. Tedavi yapılacak mekan, hijyen açısından yeterli olmalıdır. Tamamen steril araçlarla tedavi gerçekleştirilmelidir. Deri altına, hijyenik olmayan bir enjeksiyon işlemi gerçekleştirilmesi çok kötü sonuçlar doğurabilir. Tedavilerin başarıya ulaşması için, kullanılan solüsyonların da doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. Mezoterapi konusunda herhangi bir uzmanlık belgesi olmayan kişilerden kesinlikle tedavi görülmemelidir. Yanlış hazırlanan bir solüsyon, herhangi bir etki görülmemesine neden olabileceği gibi alerjik reaksiyonların görülmesine de neden olabilir.

Tedavi öncesinde, uzman doktor ile gerekli bilgi alışverişi yapılmalıdır. Hastalar, alerjisi olduklarını bildikleri maddeleri doktorlarına iletmelidir. Tedavi öncesinde, olası alerjik reaksiyonları önlemek adına alerji testleri yaptırılmalıdır. Herhangi bir sorun tespit edilmezse, tedavinin sorunlar üzerinde ne kadar etkili olacağı hakkında düşünülmelidir. Cilt sorunlarının ne kadar ilerlemiş olduğu, nasıl oluştuğu gibi konularda detaylı bir bilgilendirme yapılmalıdır. Hasta- doktor iletişiminin güçlü olması, tedavilerin daha hızlı başarıya ulaşmasında oldukça etkili bir noktadır. Tedaviden sonra da, uzman kişinin önerilerine harfiyen uyulmalıdır.